Simpel ontslakken hoe doe je dat?!

Ontslakken en detoxen zijn begrippen die we steeds vaker horen. Maar wat is het?

Heel simpel gezegd is het je lichaam verlossen van haar overtollige afvalstoffen. Te vergelijken met de grote voorjaarsschoonmaak van je huis.

Net zoals je in de loop van het jaar heel wat spullen (die je eigenlijk niet nodig hebt) verzameld in je laatjes, zo slaat je lichaam ook zijn afvalstoffen op die hij niet direct kwijt kan.

Denk aan wat je:

·       inademt: uitlaatgassen, roken, chemische dampstoffen enz.

·       wat je via je voeding binnenkrijgt: kleurstoffen, geurstoffen en smaakstoffen

·       via je huid binnenkrijgt: metalen, gifstoffen

Natuurlijk ga ik hier vooral benadrukken dat je moet opletten wat je op je huid aanbrengt. Als vrouw gebruik je heel veel producten direct op je huid, zoals:  deodorant, dagcrème, nachtcrème, lipstick, mascara, nagellak, shampoo en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zorg er dan ook voor dat deze producten puur zijn en vrij van belastende stoffen. (psst, als je niet weet wat er in je product zit wil ik je daar best bij helpen en anders is Google je grote vriend)

De grootste reden waarom je lichaam dit opslaat en niet direct afvoert, is omdat daar simpelweg even geen energie voor is. Net zoals het makkelijker voor jou is om al die briefjes, paperclips en pasjes even in een la te gooien. De grote hoeveelheden afvalstoffen die we op een dag binnenkrijgen, zijn zo groot dat dit niet te verwerken is. Je lichaam parkeert dit dan voornamelijk weg in je vetcellen.

Tijdens het ontslakken/detoxen moeten we er dan ook voor zorgen dat er zoveel mogelijk energie gaat naar het opruimen van deze afvalstoffen. Je laat bijvoorbeeld je vlees staan, omdat dit 4 uur duurt voordat dit verteerd is. Je drinkt wel weer veel water, omdat dit zo lekker spoelt, maar ook omdat je lichaam dit niet hoeft te bewerken en dus weinig energie kost.

Hoe kan je nu simpel ontslakken?

Je hoeft niet meteen je darmen te spoelen of op vastenkuur te gaan om te ontslakken. Als je op één manier een van je uitscheidingsorganen (darmen, nieren, longen, huid) ondersteunt daar wordt je lichaam al heel blij van. Als je even een dag alleen groente en fruit eet met wat rijst en alleen water of kruidenthee drinkt (je laat dus de cola, suiker en je koffie even staan) dan ben je al goed bezig. Je huid daarbij goed droog-borstelen is een mooie aanvulling hier op. (breng daarna wel een pure huidolie aan en stop je huid niet weer vol met paraffine). Als je tijdens een meditatie/visualisatie, ofwel een momentje van rust, een paar keer heel diep ademhaalt ondersteunt dit weer je longen. Een tablet Spirulina per dag innemen werkt ook heel ontslakkend. Dit groene algje is een echt vitaminebommetje die je energie geeft en je lichaam van binnen ook nog eens schoonmaakt. Een glas groene leem drinken helpt je darmen schoon te maken. Wil je een stapje verder! Volg dan één week een dieet met licht verteerbare voedingsstoffen, rijke smoothies en bijvoorbeeld wat bitterzout. Dit is dan zo samengesteld dat je genoeg energie hebt om daarnaast gewoon je werk nog te kunnen doen, en ook zo samengesteld dat het simpel te maken is. Een echte vastenkuur raad ik alleen aan op een zonnig eiland. Zodat je heel de dag kan chillen en even nergens anders aan hoeft te denken dan aan jezelf. Je ziet; ontslakken hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Wel heb je even een persoonlijk advies nodig. Een orthomoleculaire voedingsdeskundige,  holistische diëtiste of natuurarts zijn natuurlijk de specialisten op dit gebied. Wat laagdrempeliger kan een gespecialiseerde personal trainer of specialist in huid- en lichaamsverzorging je ook heel goed ondersteunen. Voor gezond eten, voldoende water drinken en spirulina slikken heb je niemand nodig die je voorziet van advies. De herfst, als de bomen zijn blaadjes laat vallen, is een prachtige tijd om te ontslakken. Het voorjaar, als we onze ramen weer open gaan gooien en alles weer naar buiten verhuizen, is ook zeker een gunstig moment om te ontslakken. Al met al, poets niet alleen je huis maar ook zeker één keer per jaar je innerlijke lichaam. En schroom niet om advies te vragen!

Aromatische groet,

 

Chantel van Eijsden